Novosti & projekti

Emitovana šesta epizoda serijala #debatakodebata

U šestoj ali i posljednjoj epizodi ove sezone serijala #debatakodebata, debatirali smo na temu “Godina pauze ili upis na fakultet?” sa gostima Nihadom Ferhatovićem, student Elektrotehnike na Internacionalnom Burch Univerzitetu i Markom Šekarićem, jednim od volontera na volonterskom programu u SAME-u, ali i trenutnim studentom na Univerzitetu u Berlinu.
Ovi mladi ljudi zastupali su mišljenja, stavove i iznosili činjenice o prednostima i nedostacima upisa na fakultet odmah poslije završetka srednjoškolskog obrazovanja te godini pauze i volontiranja u nekoj od nevladinih organizacija van granica naše države.

Nakon dosta pitanja srednjoškolaca prilikom debate o datoj temi, generalni zaključak jeste da prvenstveno moramo dobro razmisliti šta mi želimo kao pojedinci i ići u skladu sa svojim potrebama. Kakva god odluka na kraju bila, moramo biti maksimalno dosljedni svojih odluka i stavova i tek tada ta odluka neće biti pogrešna. Ukoliko odaberemo bilo koju od ove dvije opcije i ne posvetimo im se, ne radimo i ne trudimo se, sasvim je logično da ne radimo nešto ispravno i da će greška svakako uslijediti. Savjetujemo svim srednjoškolcima da dobro razmisle šta zapravo žele te da, u skladu s tim, slijede svoje snove i nikada ne odustaju, jer samo tako mogu uspjeti!

“Ako nešto istinski želimo, trebamo slijediti svoje snove i ići ka tom cilju. Smatramo li da nam je potrebna pauza, želimo pauzu od škole, stresa i da se želimo psihički pripremiti za fakultet a pritom raditi nešto korisno, godina pauze je super stvar i prava prilika za sve! Ta godina nije godina gdje ćemo se izležavati i ne raditi ništa, već u kojoj ćemo nešto raditi, imati obaveze, ne gubiti radne navike ali godina u kojoj nemamo te školske obaveze koje svakom srednjoškolcu stvaraju određeni pritisak.” – zaključuje Marko.

#debatakodebata predstavlja serijal live stream debata koje su se održavale svake sedmice na YouTube kanalu Asocijacije srednjoškolaca u BiH, a proistekla je iz želje da srednjoškolci i za vrijeme obustave svih aktivnosti na području cijele BiH ipak budu produktivni, no naravno online i kod kuće! Trenutno se zaustavljamo sa snimanjem serijala i šestom epizodom predstavljamo kraj prve sezone ali se vraćamo ubrzo!

Link naše šeste epizode možete pronaći OVDJE

Svoje prijedloge ili teme koje želite vidjeti u sljedećim emisijama možete nam slati na asubih@yahoo.com ili nas kontaktirati putem društvenih mreža.