Novosti & projekti

Hana Galijašević: “Svaki ovaj univerzitet je dobio po minimalno jednu moju priču o ASuBiH-u”

Hana Galijašević, članica lokalnog tima Velika Kladuša Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, osvojila je pet stipendija za pet prestižnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama: Harvard, Yale, Princeton, Amherst i Colgate.

Najprije je uspjela  ostvariti sjajan uspjeh na takmičenju iz općeg znanja “The World Scholar’s Cup” koje je održano u Atini, gdje je uspjela osvojiti osam zlatnih i šest srebrenih medalja.

Riječ je o takmičenju koje promovira vannastavno učenje, te sposobnosti poput debate, govora, argumentativnog pisanja, timskog rada i logičkog povezivanja. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Nevjerovatan svijet”, i obuhvatala je više oblasti od umjetnosti i nauke, do trenutnih dešavanja u svijetu.

Hana je uspjela ostvariti zapažene rezultate takmičeći se kroz testove znanja, timske debate, pisanje eseja i timske kvizove.

Na završnom turniru šampiona iz općeg znanja koji je održan u New Havenu na Univerzitetu Yaleu, u kojem je učestvovalo 1.100 takmičara iz 50 zemalja, osvojila nevjerovatnih 14 medalja od ukupno 17 mogućih i to tri zlatne i 11 srebrenih, čime je svrstana u sami vrh ovog završnog turnira.

Hana je odlučila i njen izbor je Yale. Već u mjesecu augustu putuje i počinje svoje školovanje na tom prestižnom univerzitetu.
Kaže kako Američki univerziteti traže i zahtijevaju vannastavne aktivnosti i vještine koje ne može ponuditi formalno obrazovanje, a koje je ona našla upravo u ASuBiH-u.

Tokom razgovora s njom, Hana je istakla: “U cijelom procesu, od oko 30 eseja koje sam morala napisati, njih desetak je bilo o mom iskustvu u ASuBiH-u i svemu čemu me ASuBiH naučio. Svaki ovaj univerzitet/koledž je dobio po minimalno jednu moju priču o Asocijaciji. ASuBiH je u posljednje tri godine postao ogroman dio mog života, i bilo je nemoguće ne zahvaliti se cijeloj organizaciji, kao i pojedincima u njoj, kroz svoje aplikacije.”

U ime cijele Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, sretno Hana!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *