Pozitivne priče

Pozitivna priča – Fojnica

“Fojnički srednjoškolci vam donose priču o profesoru koji je zavolio ovaj grad, a grad i njegovi stanovnici uzvratili mnogo većom ljubavlju. Najbolji dokaz tome su iskreni osmijesi Fojničana kada sretnu našeg profesora.

Profesor Mirnes Smajilović je čovjek koji je za vrlo kratko vrijeme unaprijedio školu i obrazovanje kroz nastavne i vannastavne sadržaje i aktivnosti. Slobodno možemo reći da je povećao standarde u nekim segmentima nas srednjoškolaca.Kada nekom srednjoškolcu spomenete ‘kabinet broj 2’ ili ime profesora Mirnesa, prve misli su im strogoća, mir i poštovanje. Za vrijeme nastave u tom famoznom ‘kabinetu 2’ učenike obuzimaju razni osjećaji. Obuzme ih strah od same riječi matematika, kao i većinu srednjoškolaca, ali i doza radoznalosti.

Radoznalost, jer časovi nikada nisu monotoni i dosadni. Na svaku našu grešku dobijemo upozorenje i objašnjenje, a nakon toga se uvijek nadoveže neka šala kao motivacija za dalji rad.
Časovi matematike nisu samo formule i matematičke operacije, nego prije svega učimo kako da odrastemo kao pošteni i uspješni ljudi, kao vrijedni državljani naše drage Bosne i Hercegovine. Časovi se ne svode samo na svesku i olovku, nego i na filmove o matematici, kvizove te društvene aktivnosti.

Svjesni smo da je ovisnost mladih o internetu i sredstvima za komunikaciju svakim danom sve veća, a profesor Mirnes je spojio korištenje interneta i školsku nastavu te uveo „Google učionicu“. To je virtualna učionica na računarima i mobitelima pomoću koje možemo da pratimo nastavu online, te imamo priliku da tako radimo zadaću kao i da usvajamo dodatna znanja izvan klasične učionice.

Informatika je perspektivna budućnost u svim segmentima života, pa smo tako imali priliku ići na besplatne kurseve iz raznih oblasti informatike koje nam je organizovao i izvodio profesor Mirnes u saradnji sa školom i Turskim kulturnim centrom „Yunus Emre“ u Fojnici.

Školski internet za učenike i razna takmičenja poput „Broja Pi“ su samo neki od projekata koje je naš profesor realizovao za učenike.
Njegova afirmacija matematike je vidljiva i u društvenoj zajednici izvan škole. Ove godine je pokrenuo i projekat „Nagradni zadaci iz matematike“ preko facebook grupe škole, gdje firme i pojedinci iz Fojnice nagrađuju učenike za tačno riješene zadatke. Ovim nas dodatno motiviše te pokazuje da mu je stalo da o matematici razmišljamo na jedan drugačiji način.
Kada ga je sudbina poslala na put koji se naziva „trbuhom za kruhom“, iz njegovog rodnog Zvornika, sigurni smo da ni slutio nije da će postati jedna svijetla tačka u tamnoj kolotečini surove sadašnjice.

Naša priča se zove ,,Prijatelj sa dnevnikom i kredom u ruci“ , jer heroji djeluju samo određeni period, a prijatelji ostaju cijeli život. Upravo tako mi smatramo našeg profesora Mirnesa Smajilovića.”

Kenan Handžić, LT Fojnica
SMŠ,, Zijah Dizdarević”
Profesor Mirnes Smajilović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *