Novosti & projekti

Poziv za učešće u projektu “Forum teatar”

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) poziva sve zainteresovane srednjoškolce iz lokalnih zajednica Busovača, Gornji Vakuf-Uskoplje i Stolac da učestvuju u realizaciji projekta pod nazivom „Forum teatar“ koji će se održati u oktobru i novembru 2019. godine u navedenim lokalnim zajednicama.

Učestvovanje u projektu „Forum teatar“ je idealna prilika za sve srednjoškolce iz Busovače, Gornjeg Vakufa- Uskoplja i Stoca za upoznavanje sa osnovama kreiranja i organizacije predstava i razmjene mišljenja, kao i stavova, kroz definisanje osnovnih problema sa kojima se suočavaju u svojim lokalnim zajednicama kao što su:

 – Nedostatak kvalitetne praktične nastave u stručnim srednjim školama
– Zastarjeli način odvijanja nastave
– Fenomen dvije škole pod istim krovom
– Nepostojanje adekvatne inkluzivne nastave

Ukoliko ste zainteresovani za procese kreiranja likova, fiksiranja scene, izgradnje priče na pozorišnim daskama ili jednostavno želite podijeliti probleme sa svojim vršnjacima ovo je idealno mjesto i prilika za vas.

Forum teatar jedna je od kreativnijih metoda za aktivno uključivanje mladih u rješavanje kako svojih, tako i problema svojih vršnjaka.
Koncept Forum teatra je nastao 1971. godine kako bi se putem teatra razgovaralo o socijalno-političkim pitanjima u lokalnoj zajednici, a danas se koristi kao snažno sredstvo u uspostavljanju društvenog dijaloga. Glavna obilježja su mu da je ono interaktivno, (publika je aktivno uključena), bavi se stvarnim životnim situacijama opresije i želi donijeti promjenu dajući moć potlačenima. Scene nastaju kroz niz različitih vježbi i igara, a ni glumci ni publika ne moraju imati nikakvog teatarsko iskustva kako bi sudjelovali. Teme koje se obrađuju su raznolike i grupa ih sama može birati. Kroz zajednički rad i vašu ambicioznosti, kreativnost i želju za nova iskustva i vi možete biti dio ekipe kojima će na pet dana pozorišne daske značiti život.

Poziv je otvoren za srednjoškolce iz Busovače/Gornjeg Vakufa- Uskoplja i Stoca, a za samu prijavu nisu potrebni posebni uslovi u smislu obrazovanja, godina ili prethodnog iskustva. Ukoliko želite da učestvujete, družite se i naučite nešto novo dobrodošli ste.

Od sudionika se očekuje rad u skladu sa upustvima organizatora, odgovornost, poštivanje zadanih rokova i prethodnog dogovora.

Konkurs ostaje otvoren do 01.10.2019., a prijaviti se možete popunjavanjem prijavnice.

Poziv za učesnike
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfBma0efYVwBTc-2TyfjPNaPHqgXYf4p0OLjknVhpOUUnppGg/viewform?urp=gmail_link

Svi kandidati biti će kontaktirati u roku od 2 dana nakon zatvaranja konkursa.

Ukoliko imate dodatnih pitanje, nedumica ili tragate za više informacija obratite se na našu Facebook stranicu ili na mail.

Aktivnost „Forum teatri“ je podržano od strane BHRI (Bosnia and Herzegovina Resiliance Initiative) projekta.