Mi želimo dobru praksu, a vi?, Novosti & projekti, Praktična nastava

Prva stanica… Tuzla! “Mi želimo dobru praksu, a vi?”

Dragi/e naši/e srednjoškolci/ke,

Uzbudljivo je podijeliti s vama naše najnovije avanture! Kao dio našeg kontinuiranog truda da unaprijedimo praktičnu nastavu, tim Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je nedavno posjetio Mješovitu mašinsku školu u Tuzli i Mješovitu saobraćajnu školu u Tuzli.

Naša posjeta ove dvije izuzetne škole bila je dio projekta “Mi želimo dobru praksu, a vi?” čiji je cilj poboljšanje kvalitete praktične nastave za sve nas. Uzbuđenje je bilo neprocjenjivo dok smo istraživali nove mogućnosti, dijelili ideje i raspravljali o tome kako zajedno možemo podići praktično obrazovanje na viši nivo.

Info sesija koju smo održali 28. marta/ožujka bila je prilika da se susretnemo s učenicima/cama i nastavnicim/cama, razmijenimo iskustva i stvorimo mostove koji će nas sve približiti cilju – kvalitetnoj praksi.

Želimo se posebno zahvaliti Mješovitoj mašinskoj školi u Tuzli i Mješovitoj saobraćajnoj školi u Tuzli na toplom prijemu i otvorenosti kojom su nas dočekali. Njihova posvećenost unapređenju obrazovanja i podrška našem projektu su neizmjerno vrijedni.

Ova iskustva samo su početak našeg putovanja prema boljoj praksi. Nastavit ćemo raditi zajedno, ujedinjeni u našoj želji za napretkom i izvrsnošću.

Hvala vam što ste s nama na ovoj inspirativnoj vožnji!

„Kao učenik Mašinske škole smatram da sam zakinut sa znanjem praktične nastave. U budućnosti bi volio da moja mišljenja budu usvojena i da učenici budućih generacija imaju praktičnu nastavu i da ne budu zakinuti sa znanjem. Isto se tiče ferijalne prakse predložio bih zahtjev da se preko privrednika usvoji ta praksa koja bi pružila znanje i praksu učenicima za koji pohađaju taj smjer. Da imaju obezbijećenu adekvatnu zaštitnu opremu HTZ opremu i literaturu za njihov smjer“. – Učenik Mješovite mašinske škole Tuzla.

„Smatram da je praktična nastava u Tuzlanskom kantonu zakazala u svakom polju. Također smatram da mi kao srednjoškolci smo željni znanja a to možemo postići dobrom praksom. Mnogi učenici nemaju prakse u svojim školama i sama sam jedna od njih. Želim da svaki srednjoškolac ima kvalitetnu praksu koja će im pružiti znanje“. – Učenica Mješovite mašinske škole Tuzla.

Projekat „Mi želimo dobru praksu, a vi?“ implementira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Uskoro se družimo i u drugim zajednicama, a do tada, ne ostajte tihi!