IKV, Novosti & projekti

Saopštenje za javnost

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici u ponedjeljak usvojila Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo kojim se uređuje pitanje uvođenja Univerziteta u Sarajevu kao javne ustanove u sistem trezorskog poslovanja. Pored zakonskih odredbi koje se odnose na strukture Upravnog odbora, nadležnosti Senata i ograničenja rektora, napravljen je i jedan veliki korak ka usklađivanju upisne politike na visokoškolskim ustanovama u BiH.

Nakon Unsko-sanskog kantona, Kanton Sarajevo je u članu 81. (Konačna lista kandidata) usvojio zakon o mogućnosti višestrukog izbora visokoškolske ustanove. Naime u članu 81. stav (1) stoji: “Prilikom prijave na konkurs kandidat predaje orginalna dokumenta ili ovjerenu fotokopiju dokumenta u skladu sa uslovima konkursa“. Skupština Kantona Sarajevo je ovim putem omogućila apliciranje na više od jednog fakulteta, a nakon izbacivanja preliminarnih rang listi i izbor željenog fakultata.

Prisjetimo se početka inicijative „I kopija vrijedi“ i vratimo se u 2015. godinu kada je desetak mladih ljudi došlo na ovu ideju i krenulo u žustru implementaciju sa svim mogućim resursima. Vratimo se i u 2016. godinu i obilježavanje „Međunarodnog dana srednjoškolaca“ i našeg pitanja „Ko uskraćuje prava bosanskohercegovačkim srednjoškolcima na višestruki izbor fakulteta? „. Za ovo vrijeme veliki broj srednjoškolaca sa istom vizijom je radio na implementaciji izmjena željenog zakona kroz anketiranje, sastanke sa predstavnicima vlasti, online kampanje, gostovanja, debate i ulične aktivnosti u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Uspjesi u Unsko- sanskom kantonu su nam samo dali vjetar u leđa da nastavimo sa dugotrajnim procesom pregovaranja u interesu srednjoškolaca BiH. Konačno danas možemo reći da se zajednički trud isplatio i da nas očekuju novi izazovi u Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Distriktu Brčko. Ovim putem pozivamo predstavnike vlasti i u drugim akademskih sredinama na otvorenosti i spremnost da saslušaju potrebe bosanskohercegovačkih srednjoškolaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *