Pozitivne priče

“Sedmica za nas!” Banja Luka

Svjedoci smo teške finansijske situacije i lošeg standarda.
Stoga nije ni čudo da nažalost iz godine u godinu određen broj učenika, pa čak i naših prijatelja nije u stanju da sebi priušti ekskurziju.

U maju 2017. godine naša generacija Gimnazije u Banjaluci je išla u obilazak Italije, Francuske i Španije. Osam mjeseci ranije sjedeći na kafi u lokalu pored škole rodila se jedna ideja.

Ideja koja je prenesena na papir hemijskom olovkom. Rođena je ideja o sedmici umjetnost pod sloganom “Sedmica za nas”.

O sedmici dvojakog cilja, jednog da se u toj sedmici napokon prikaže sav umjetnički talenat koji posjeduju Gimnazijalci i ostali srednjoškolci, ali i drugog, onog bitnijeg, da se obezbjedi što više sredstava pa da ove godine čitava naša generacija bude u mogućnosti da uživa u ljepotama Barselone.

U tom uzbuđenju u kancelariju direktora smo predali poluzgužvani išarani papir sa kompletno isplaniranim programom i plakatom. Nekoliko dana kasnije, sjedili smo u njegovoj kancelariji i pripreme su počele.
Dva mjeseca kompletnih priprema nas je iscrpilo pored paralelnih izazova u školi i borbe sa prosjekom. Tokom ta dva mjeseca naišli smo na potpuno razumjevanje i pomoc mnogih u Banjaluci.

Ozvučenje i rasvjetu smo donijeli iz Doma omladine, kostime iz pozorišta te sve skrpili da izgleda na nivou profesionalizma. 28.11. je počelo.
Uvodnim govorom istaknutog glumca, režisera i muzičara Nikole Pejakovića sedmica umjetnosti je bila otvorena a publiku se dalje očarali mladi glumci.

Narednih dana posjetitelji i gosti su prisustvovati debati na temu “Da li ukus formira tržiste”, zatim su mogli uživati u poeziji mladih autora ali i izložbi slika i fotografija.

Premijerno je prikazan i kompletno autorski kratkometražni film filmske sekcije “ Moje ime je vrijeme”, te izvrsnim plesnim performansima i koreografijama.

Kao kruna sedmice došla je svirka gdje su se predstavili perspektivni srednjoškolski bendovi I DJ-evi.

Da sumiramo, u periodu od 28.11. pa do 3.12. kroz Gimnaziju je prošlo nekoliko hiljada ljudi. U projektu je učestvovalo oko 130 učesnika te bez njih nista ovo ne bi bilo moguće. Projekat je dobio podršku medija i gradonačelnika.

I ono najbitnije skupljeno je novca mnogo više nego sto smo očekivali te smo sa osmjehom na licima završili projekat i u našim glavama počeli sa planiranjem narednog izdanja koji je planiran ove godine u novembru.

(Organizatori – Nikola Bundalo, Dajan Josić, Luka Tomić, Aleksa Aleksić)

Nikola Bundalo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *