Novosti & projekti, Socijalni dan

Socijalni dan 2018: Srednjoškolci okupirali čak 1564 radna mjesta

Srednjoškolci su još jednom dokazali koliku moć imaju i da žele krojiti bolju budućnost za sebe ali i za naredne generacije.

Ove godine je realizovan treći “ASuBiH Socijalni dan” kojim su nadmašena sva očekivanja!

Ove godine smo imali podršku od većine Ministarstava obrazovanja na kantonalnom nivou, Vlade Brčko Distrikta što pokazuje veliku spremnost obrazovnih institucija za saradnjom u projektu “Socijalni dan”.

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danom uplaćuje se u Fond koji se kasnije koristi u svrhe finansiranja omladinskih projekata. Ovim projektom svi uče i svi dobivaju.

Srednjoškolci kušaju rad kroz puno radno vrijeme, škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu. Ove godine, 19.10.2018., učešće u Socijalnom danu je uzelo 1564 srednjoškolca iz 40 lokalnih zajednica, što je više nego duplo veći broj u odnosu na naš prvi realizovani Socijalni dan! Ovo je jedinstvena prilika za srednjoškolce da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno omogućiti vršnjacima da realizuju svoje ideje.

Bez podrške srednjih škola iz cijele BiH ne bismo uspjeli ostvariti ove rezultate, koji su uvidjeli važnost ovog projekta, te dali srednjoškolcima priliku da svoj uobičajeni školski dan zamijene svojim prvim radnim iskustvom, koji će im vjerujemo ostati zauvijek u sjećanju!

Velika zainteresovanost srednjoškolaca i preduzeća nam daje veliki vjetar u leđa da nastavimo sa ovim projektom, ali i sa svim ostalim koji zaista dokazuju da se sve može kad se hoće!

Veliko hvala ide svim preduzećima kojih je ove godine bilo preko 600, koji su otvorili vrata srednjoškolcima i omogućili im da dobiju prvo radno iskustvo. Nadamo se nastavku saradnje sa našim partnerima i u narednoj godini jer su se srednjoškolci kućama vratili puni utisaka i motivirani za dalji društveni angažman. Poslodavci za svakog srednjoškolca na radnom mjestu uplaćuju dnevnice u Fond Socijalnog dana iz kojeg će se finansirati projekti srednjoškolaca u njihovim lokalnim zajednicama.
Poziv za projekte se otvara krajem godine, a ove godine smo realizovali njih čak 25 iz Fonda Socijalnog dana 2017.
I ove godine će srednjoškolci moći pisati projekte i na taj način dobiti mogućnost da unaprijede svoje lokalne zajednice!

Fotografije možete pronaći na ovom linku

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *