Novosti & projekti, Praktična nastava

Peta stanica…Jajce! “Mi želimo dobru praksu, a vi?”

Iza nas je još jedna sesija koja se održala u Jajcu tokom koje su naši srednjoškolci/ke jasno iznosili svoje ideje i sugestije za unapređenje praktične nastave. Jedan od glavnih problema na koje su ukazali jeste nedostatak podrške tokom ljetne prakse:

“Ljetna praksa je korisna za sticanje znanja, ali ima mnogo nedostataka. Na primjer, ta praksa je obavezna za učenike, ali niko ne pokušava da obezbijedi prevoz, topli obrok ili bilo kakvu drugu podršku,” dodaje učenik.

Još jedna važna tema bila je ograničen broj smjerova koji omogućavaju praktični rad:

“Mislim da postoji vrlo malo izbora kada je riječ o smjerovima. Smjerovi koji zaslužuju praktični rad nemaju mogućnost da ga obavljaju,” istakakli su učenici.

I ovdje naši srednjoškolci/ke žele praktičnu nastavu koja uključuje sljedeće:

1. Inovacije u metodologiji učenja
2. Razvoj kritičkog razmišljanja
3. Više timskog rada

Mi vjerujemo da uz lokalnu podršku škola i angažmana zajednice možemo osigurati da praktična nastava postane još relevantnija za buduće generacije.

Ova info sesija u Jajcu je samo jedan korak ka većem cilju – stvaranju boljih uvjeta za praktičnu nastavu u cijeloj BiH. Učenici su pokazali veliku motivaciju za promjenom i spremni su se aktivno uključiti u kreiranje boljeg obrazovnog sistema.

ASuBiH će nastaviti svoje aktivnosti u još nekoliko bh. gradova pa nas pratite na društvenim mrežama (@asubih) i na našoj web stranici www.asubih.ba kako biste bili informisani o budućim događajima i aktivnostima.

Projekat „Mi želimo dobru praksu, a vi?“ implementira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.