Mi želimo dobru praksu, a vi?, Novosti & projekti, Praktična nastava

Šesta stanica…Doboj! “Mi želimo dobru praksu, a vi?”

U Doboju je nedavno održana diskusija na temu praktične nastave. Ova sesija je bila još jedna prilika za srednjoškolce/ke da sa nama podijele svoja iskustva i ideje za unapređenje praktične nastave.

Učesnici su podijelili svoja iskustva i otkrili kako se njihova praktična nastava odvija redovno. Većina je izrazila zadovoljstvo trenutnim stanjem, što je pozitivna povratna informacija za sve uključene u obrazovni proces. Jedan učenik je istakao:

„Praksa je odlično organizovana i pruža brojne mogućnosti za obuku učenika. Umjesto udžbenika s teorijom, koristimo dnevnik rada.”

Ova izjava oslikava efikasnost trenutnog sistema praktične nastave u Doboju, koji omogućava učenicima da steknu stvarne vještine kroz praktičan rad.

Međutim, učenici su takođe iznijeli prijedloge za unapređenje prakse. Jedan od najzanimljivijih prijedloga bio je uvođenje kreativnih radionica iz određenih predmeta, koje bi im omogućile da razvijaju svoje inovativno razmišljanje. Takođe, jedan učenik je dodao:

„Volio bih da imamo više prilika za rad na grupnim projektima, jer smatram da bismo tako razvijali komunikacijske i timske vještine.”

Ove sugestije pokazuju želju učenika za dodatnim mogućnostima učenja kroz praktičan i timski rad.

Na kraju sesije, postavili smo i pitanje: Kada nas očekuje prva kreativna radionica iz predmeta mehanika?

Ova diskusija održana je u prostorijama American Corner Doboj, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na podršci.

ASuBiH će nastaviti svoje aktivnosti u još nekoliko bh. gradova pa nas pratite na društvenim mrežama (@asubih) i na našoj web stranici www.asubih.ba kako biste bili informisani o budućim događajima i aktivnostima.

Projekat „Mi želimo dobru praksu, a vi?“ implementira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.