Novosti & projekti, Praktična nastava

Treća stanica… Zenica! “Mi želimo dobru praksu, a vi?”

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) nastavila je svoje aktivnosti na projektu “Mi želimo dobru praksu, a vi?” održavanjem info sesije u Zenici početkom mjeseca maja. Ova sesija, održana za učenike i učenice JU Mješovite srednje škole Zenica, pružila je još jednu priliku za razgovor o unapređenju kvalitete praktične nastave.

Tokom sesije, srednjoškolci i srednjoškolke su otvoreno dijelili svoja iskustva i iznosili prijedloge za poboljšanje obrazovnog sistema. Njihove povratne informacije jasno pokazuju potrebu za bolje opremljenim učionicama i laboratorijima, koji su neophodni za kvalitetnu praktičnu nastavu.

Jedan od učenika istakao je važnost funkcionalnih laboratorija za praktičnu nastavu:

“Mislim da bi učionice trebale biti bolje opremljene. Trebaju imati više opreme, laboratoriju i sve što nam je potrebno za bolje održavanje časova praktične nastave.”

Drugi učenik je dodao:

“U našoj školi bi bilo od velikog značaja kada bi se obezbijedio funkcionalan laboratorij koji bi nam mnogo značio. Učionice nisu baš u najboljem stanju, te nisu adekvatno opremljene.”

Ove izjave naglašavaju izazove s kojima se suočavaju srednjoškolcii srednjoškolke u Zenici, ali i ističu njihovu želju za promjenom i unapređenjem uvjeta za praktičnu nastavu. Praktična nastava, kao jedna od fundamentalnih komponenta obrazovanja, omogućava učenicima da steknu neophodne vještine i iskustva koja će im biti korisna u njihovim budućim karijerama. Bez adekvatnih resursa i podrške, učenici ne mogu u potpunosti iskoristiti svoj potencijal i ostvariti kvalitetno obrazovanje.

ASuBiH će nastaviti raditi na poboljšanju ovih uvjeta kroz projektne aktivnosti i saradnju sa srednjim školama, učenicima i relevantnim institucijama vlasti. Ova sesija je samo je jedna od sličnih koje će biti održane u još 6 bh. gradova.

Pratite naše društvene mreže (@asubih) i web stranicu www.asubih.ba za najnovije informacije o budućim događajima i aktivnostima.

Projekat „Mi želimo dobru praksu, a vi?“ implementira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.